• Amerika
    Amerika
  • Hindistan
    Hindistan
  • ingiltere
    ingiltere
  • eifel
    eifel
  • Çin
    Çin
  • Vize Ulaş
    Vize Ulaş
  • Vize Ulaş
    Vize Ulaş
  • Vize Ulaş
    Vize Ulaş
  • Vize Ulaş
    Vize Ulaş
  • Vize Ulaş
    Vize Ulaş
  • Vize Ulaş
    Vize Ulaş

Pasaport Bilgileri

Umuma Mahsus
(Bordo)

Bu pasaport İl Emniyet Müdürlüklerince ve dış temsilciliklerimizce verilmektedir. Bu türden pasaport almak veya temdit (süresini uzatmak) ettirmek için İstanbul"da en yakın İlçe Emniyet Müdürlüğü Pasaport Büro Amirliğine, yurt dışında bulunan vatandaşlarımızsa dış temsilciliklerimize (Elçilik veya Konsolosluk) başvurmaları mümkündür. Nüfusa kayıtlı olunan il fark etmeksizin pasaport müracaatları bir (1) iş günü (Bir (1) iş gününden kasıt bir sonraki gün aynı saatler demektir) içerisinde neticelendirilmektedir. Ancak her hangi bir aksaklık olması ihtimaline karşı pasaport ( Maliye veznelerinde olabilecek aksama, gerekli tahkikatın yapılması aşamasında yaşanacak bilgisayar ve sistem arızaları vb.) müracaatınıza üç(3) dört(4)  gün öncesinden başlamanız tavsiye edilmektedir.
 
İLK DEFA UMUMA MAHSUS( LACİVERT ) PASAPORT ALACAK VEYA VAR OLAN PASAPORTUNU UZATMAK İSTEYEN  VEYA GEÇERLİ BİR NEDENLE PASAPORTLARINI DEĞİŞTİRMEK İSTEYEN ŞAHISLAR İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR
 
a-  Nüfus cüzdanınınaslı ve fotokopisi,
b- Yeni alacaklar için 4,  var olan pasaportunu geçerli bir nedenden dolayı ( vize reddi alınması, sınır dışı kaşesi vurulması, eşkal değişikliği vb ) değiştirmek isteyenler 3 fotoğraf, pasaportunu  uzatmak (temdit ) isteyenler 3 adet fotoğraf,
c- İstenen süreye göre maliye veznelerine yatırılacak para karşılığı alınan harç makbuzu,
d- Pasaport bürolarından alınacak form doldurularak yeni alacaklar, pasaportunun süresini uzatacak veya değiştirecek olanlar ilk üç maddede belirtilen evraklarla en yakın ilçenin  pasaport bürolarına müracaat edeceklerdir.
 
İstanbul"un 32 ilçesinde bulunan Pasaport Büro Amirliklerinin ve Harç yatırılacak Maliye veznelerinin Adres ve Telefon bilgilerine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Adres ve Telefon Numaraları
 
PASAPORT HARÇ BEDELLERİ: Her yıl Maliye Bakanlığınca belirlenir ve 2010 yılı için miktarlar aşağıya çıkartılmıştır. Maliye veznelerine yatırılmaktadır ve genelde 15:00 da  vezneler kapanmaktadır. Birçok ilçede Vergi Daireleri veznesi İlçe Emniyet Müdürlüğü içinde veya çok yakınında bulunmaktadır. Altı (6) aydan fazla pasaport süresi olup ta, geçerli bir nedenle pasaportunu değiştirenlerden ek süre istemeyecekse sadece cüzdan bedeli alınır ve süresi yeni pasaporta aktarılır.

6 aya kadar olanlar (Bu süreye birçok ülke vize vermemektedir)
    
80,5
1 yıl için olanlar
    
117.06 TL.
2 yıl için olanlar
    
191.09 TL.
3 yıl için olanlar
    
272.04 TL.
3 yıldan 5 yıla kadar olanlar ( 5 YIL)
    
383.85 TL.
Cüzdan bedeli
    
62,5 TL.


 
 
* Yukarıda kısaca pasaport müracaatı için istenen evraklar belirtilmiştir. Detaylı bilgi almak isteyenler aşağıdaki bilgileri  okuyabilirler.

 

Hususi Damgalı
(Yeşil)

Bu pasaport, yasama görevinde bulunan eski üyeler, eski bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan ve bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan devlet memurları ve diğer kamu görevlilerine; diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir.
 
Bunlardan emeklilik veya çekilme (istifa etme) sebepleri ile vazifelerinden ayrılmış olanlara da bu nevi pasaport verilir.
 
Büyükşehir Belediye Başkanları, İl ve İlçe Belediye Başkanları ile ilk kademe belediye başkanlarına, görevleri süresince Hususi Damgalı Yeşil Pasaport verilir. ( İlk kademe belediyeleri; Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde ilçe kurulmaksızın oluşturulan ve büyükşehir belediyeleri ile aynı yetki, imtiyaz ve sorumluluklara sahip belediyeyi ifade eder)
 
Hususi Damgalı Yeşil pasaport alabilecek durumda bulunanların eşlerine de aynı nevi pasaport verilir. Hususi Damgalı Yeşil Pasaport almaya hakkı bulunduğu sırada vefat edenlerin dul eşlerine başkası ile evlenmemiş ise aynı nevide pasaport verilmesi mümkündür.Hak sahibi vefaat eden şahısların eşleri müracaat sırasında açıklamalı nüfus kayıt örneğide ( Her hangi bir nüfus müdürlüğünden alınabilir ) getireceklerdir. Hak sahibi vefaat ettiği durumda çocukları yeşil pasaport alamamaktadır.
 
ÖNEMLİ: YUKARIDA AÇIKLANANLAR DIŞINDAKİ ( İŞADAMLARI VB ) VATANDAŞLARIMIZ YEŞİL PASAPORT ALAMAZLAR.
 
18 yaşından büyük ve öğrenci olmayan (Açık Öğretim Öğrencileri hariç öğrenciler için sadece öğrenci belgesi istenmektedir ) , çalışmayan, hak sahibinin yanında yaşayan ve evli olmayan kız çocukları için; açıklamalı nüfus kayıt örneği, Emekli Sandığı, Bağkur ve Sosyal Sigortalar Kurumundan çalışmadığınıza dair yazı almanız  gerekmektedir. ( Bu yazıları internet çıktısı olarak aşağıdaki linklerden alabilirsiniz
http://www.bagkur.gov.tr/sigortali/adSoyArama.shtml
http://app.ssk.gov.tr/sicilsorgulama/hosgeldiniz.do
http://www.emekli.gov.tr/bilgi/SicilTespitiServlet1 ) .
 
Hususi damgalı yeşil pasaport alan kız çocuklarından çalışmaya başlayanlar pasaportlarını iptal ettirmelidirler. Çalışmayı bırakan kız çocukları tekrar hususi damgalı yeşil pasaport alabilirler.

 

Hizmet Damgalı
Bu pasaport 5682 sayılı Pasaport Kanunun 14 maddesinin (B) bendinde belirtilen hüküm üzere hizmet damgalı pasaportlar;
 
Bu kanun gereğince kendisine diplomatik (kırmızı) veya hususi damgalı (yeşil) pasaport verilemesi mümkün olmayan kimselerden;

    Hükümetçe, hususi idarelerce veya belediyelerce resmi vazife ile yurtdışına gönderildiklerinde veya yurtdışında vazifeye alındıklarında verilir
    Türkiye Cumhuriyetinin üyesi bulunduğu milletler arası kuruluşlarda memur statüsünde çalışanlara
    Türk Hava Kurumu ve Türkiye Kızılay Cemiyetince görevlendirilenlere
    Bu durumda olanların yanlarında yaşayıp reşit olmayan erkek çocukları ile yine yanlarında yaşayıp, gelir getiren bir işte çalışmayan ve evli olmayan kız çocuklarına da verilir.

Diplomatik Pasaport
Bu pasaport, Dışişleri Bakanlığı ile yabancı memleketlerde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilik ve Konsoloslukları tarafından verilir.
 
Diplomatik Pasaportlar, muvakkat görev veya seyahat için gidenlere görevlerinin veya seyahatlerinin mahiyetine göre, bir seyahate mahsus olmak üzere veya azami 2 yıl için, daimi görevle gidenlere de azami 4 yıl için geçerli olmak üzere verilip, icabında aynı müddetle 3 defa temdit olunur.
 
Diplomatik Pasaportlar; TBMM üyelerine, TBMM üyesi olmayan Bakanlara, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi,Uyuşmazlık Mahkemesi, Sayıştay, Genel Kurmay 1. ve 2. Başkanlarına, Cumhuriyet Başsavcısına, Orgenerallere, Oramirallere, eski Cumhurbaşkanlarına, Yasama Meclisleri eski Başkanlarına, eski Başbakanlara, Dışişleri eski Bakanlarına, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterine, Başbakanlık ve Bakanlık Müsteşarları ile Diyanet İşleri Başkanına, Büyükelçilik ünvanı taşıyan Başbakan Müşavirleri ile Başbakan Dışişleri Danışmanlarına, Dışişleri Bakanlığı Meslek Mensuplarına, Cumhurbaşkanlığı üst düzey görevlilerinden resmi bir görevle gönderilenlere, Türkiye Cumhuriyeti Dış Temsilciliklerinin nezdinde memur edilen müşavirlere, ateşelere ve muavinlerine, Hükümet adına ve Milletlerarası resmi müzakereler yapılması, mukavelenameler akdi için veya Milletlerarası toplantılar, kongre ve konferanslara katılmak üzere gönderilenlere ve yabancı devletler veya Milletlerarası teşekküller nezdinde daimi veya geçici görev yapmak üzere gönderilenlere siyasi kuryelere verilir.

 

Gemi Adamı Cüzdanı

Türkiye dışına taşıma yapan araçların memur ve mürettebatına verilen vesikalar başlığını taşıyan kanunun 20.Md.göre; Türkiye karasuları dışına çıkan Türk gemilerinin Türk Vatandaşı olan mürettebatına usulüne uygun olarak Bölge Liman ve Deniz İşleri Müdürlüklerince verilir. Mahal Emniyet Müdürlüğünce tasdik (vize) edildikten sonra pasaport yerine geçerli bir belge olarak kullanılabilmektedir.
 
BAŞVURU ŞARTLARI:
 
T.C Vatandaşlarından İstanbul, Zonguldak, Karadeniz Ereğli, İzmit Tekirdağ, Silivri, Enez, Ambarlı, Şile, Tuzla, Kefken, Karasu ve Yalova illerinden alınmış Gemi Adamı Cüzdanlarına İstanbul Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şube Müdürlüğünce ( Vatan cd Fatih ) işlem yapılmaktadır. Bu itibarla yukarıda anılan söz konusu kanunun anılan hükmü uyarınca Gemi Adamı cüzdanlarının vize işlemlerinin verildikleri mahal dışındaki İl Emniyet Müdürlüklerinde yapılması uygun görülmemekte olup, şahısların bu doğrultudaki talepleri yerine getirilememektedir. İlk defa Gemi Adamı Cüzdanı alacak veya yıpranma, eşkal değişikliği vb. nedenlerle değiştirecek vatandaşlarımız (Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Liman Bölge Müdürlüğü ) Liman Başkanlığından alınan üst yazıyla İstanbul Emniyet Müdürlüğü Deniz Liman Şube Müdürlüğüne ( Karköy )  müracaat ederek tahkikat neticesinde verilen evrakla Liman Başkanlığına tekrar müracaat ederek Gemi Adamı Cüzdanı alacaklardır. İlk defa Gemi Adamı Cüzdanı alan veya daha önceden Gemi Adamı Cüzdanı hamili olan vatandaşlarımız vize işlemi için ( pasaport yerine geçerli olması için ) İstanbul Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şube Müdürlüğüne müracaat edeceklerdir.



Etiketler : Pasaport Bilgileri , pasaport , pasaport nasıl alınır , pasaport süresi , pasaport vizesi , kırmızı pasaport , diplomat pasaportu , ulusal pasaport